Bilgi İletişim Teknolojileri ve Ütopyan Bakış Açısı - Beril Vural (Selçuk İletişim)
Bu çalışma kapsamında 1970'li yıllardan itibaren gelişmeye başlayan ve gelişimini büyük bir hızla sürdüren bilgi iletişim teknolojileri ve de 1900'lü yılların başlarında ortaya çıkan ve 1970'li yıllarda teknolojik gelişimlerdeki hız sonrası varlığını ortaya koymaya başlayan bilgi iletişim teknolojilerine yönelik ütopyan bakış açıları mercek altına alınmaktadır. Çalışmada genelden özele doğru giden bir bakış açısı dahilinde öncelikli olarak bilgi iletişim teknolojisi kavramı ve evreleri tanımlanarak bu kavramının küreselleşme süreci ile ilişkisi ele alınmıştır. Ardından çalışmanın ana konusu kapsamında olan ütopya kavramına dair tanımlar ve bu kavram ile ilgili tartışmalara yer verilerek farklı ütopyan bakış açıları üzerinde durulmuştur. Çalışmanın son bölümünde bilgi iletişim teknolojilerine dair ortaya konan ütopyan bakış açıları ve bu bakış açıları tarafından gerçekleşmesi öngörülmüş olan toplumsal, siyasi, ekonomik iddialar irdelenecektir.