Za każdym razem zachwycony jednakowo. Jarosław Iwaszkiewicz i malarstwo Caravaggia - Małgorzata Peroń (Studia Teologiczne)
Malarstwo Caravaggia jest w twórczości Jarosława Iwaszkiewicza ważnym źródłem inspiracji. W Podróżach do Włoch Iwaszkiewicz sporządza literacki katalog dzieł mistrza włoskiego baroku. Jego uwaga skupia się na interpretacji dzieł w perspektywie egzystencjalnej. W książce Podróże do Włoch obrazy poddane są wnikliwej obserwacji. Iwaszkiewicz podaje lokalizację dzieł, tytuły, przywołuje detale obrazu, nadając widzeniu tych dzieł metaforę docierania przez konkretność, materialność i cielesność świata do prawd duchowych, metafizycznych. W literackich z Podróży do Włoch jak i w Sławie i chwale malarstwo staje się sceną teatru, w którym widz zmienia się w jednego z uczestników prezentowanych wydarzeń. Przyjęte przez Iwaszkiewicza zaproszenie do wnętrza malarskich zdarzeń podkreśla jego koncepcję sztuki. Jest ona rozumiana jako pole odzwierciedlające się zmagań człowieka z własną cielesnością, ułomności i przemijaniem oraz ujawnia ono pragnienie ujrzenia innej, duchowej przestrzeni.