Wybrane obszary współpracy placówki edukacyjnej z rodzicami dziecka z zaburzeniem rozwoju - Izabela Gątarek (Społeczeństwo, Edukacja, Język)
Kluczowym elementem edukacji dziecka z zaburzeniami rozwoju jest współpraca między rodzicami a szkołą. Regularna komunikacja i spotkania z nauczycielami mogą pomóc w monitorowaniu postępów dziecka i dostosowywaniu programów nauczania. Niniejsze rozważania ukierunkowane zostały na ukazanie istoty tej współpracy na różnych jej poziomach. W prezentowanym opracowaniu skupiono się na przedstawieniu osoby rodzica jako wiodącego kreatora procesu wychowawczego, ale też jego udziału na kolejnych etapach organizowania dziecku pomocy psychologiczno-pedagogicznej. Współpraca z rodzicami dzieci z zaburzeniami rozwoju powinna opierać się na wzajemnym szacunku, zrozumieniu i partnerstwie, aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty terapeutyczne. Nie jest to łatwe zadanie, gdyż nakłada ograniczenia na obie strony. Zarówno nauczyciele, specjaliści jak i rodzice muszą mieć świadomość trudności, jakie z niej płyną a wyrażają się głównie zmniejszeniem swobody podejmowania samodzielnych decyzji przez każdą ze stron i ograniczeniem możliwości działania bez kooperacji z innymi