Isparta İli Kovada Alt Havzası Katılımcı Havza Yönetimi Sürecinde Paydas Analizi Arastırması - M. Emin Barış; A. Ayfer Karadağ (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada Kovada alt havzasında katılımcı su havzası yönetimine yönelik paydaşların nitelikleri ve havzadaki etkileri çerçevesinde gruplandırılarak temel havza paydaşları tanımlanmıştır. Bunlar içinde havzada en geniş paydaş grubunu oluşturan tarım işletmeleriyle 41 sorudan oluşan bir anket çalışması yapılmıştır. Ayrıca tarım işletmelerinin en çok ilişkide bulunduğu ilaç bayileri ve havzada yer alan köylerin muhtarlarına da anket uygulanmış ve havzada su kaynakları yönetiminde söz sahibi olan idari kurumlar ile sözlü görüşmeler yapılmıştır. Bu paydaşlarla yapılan anket çalışmaları ve görüşmeler sonucunda katılımcı bir yönetim modelinin oluşturulmasına yönelik olarak değerlendirilebilecek veriler toplanmış ve istatiksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Havza paydaşlarına uygulanan anket ve yüzyüze görüşmeler sonucunda yerel ölçekte su kaynakları yönetiminde çok fazla kurumun etkili olduğu, kurumlar arasında yetki ve sorumluluk karmaşası olduğu, yeterli iletişim ve koordinasyonun olmadığı tespit edilmiştir