СИСТЕМНІ РИЗИКИ ТА НЕСТАБІЛЬНІСТЬ РИНКУ: АНАЛІЗ ВПЛИВУ ШВИДКОЇ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА СВІТОВІ ФІНАНСОВІ РИНКИ - Олександр Бабич (Економіка та суспільство)
В статті висвітлені наслідки швидкого впровадження цифрових технологій для глобальної фінансової системи. Аналізуються ключові чинники, що сприяють зростанню волатильності та системних ризиків, зокрема використання криптовалют, блокчейн-технологій, алгоритмічного трейдингу та децентралізованих фінансових платформ.. Аналіз сучасних досліджень свідчить про зростання волатильності, ризиків «флеш-крешів» та кіберзагроз, що спричиняє підвищення системних ризиків через взаємоповʼязаність цифрових та традиційних активів. Розглянуто, як цифровізація порушує традиційні моделі управління ризиками, утворюючи складну мережу взаємозв’язків між цифровими та традиційними активами, що може призводити до ринкових потрясінь. Представлено огляд сучасної літератури та практичних досліджень, який підтверджує необхідність удосконалення регуляторних підходів і впровадження нових механізмів управління для забезпечення стабільності фінансових ринків у нову епоху цифрових технологій.