ALGILANAN SOSYAL DESTEK İLE STRES DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Fatma Korkmaz; Fatih Ferhat Çetinkaya (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Üniversite öğrencilerinin sosyalhayatlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Öğrencilerin algıladıklarısosyal destek ve bunun boyutları olan; aile, arkadaş ve özel bir insan desteğihayatlarını etkileyebilmektedir. Yaşanan bazı durumlar insanların stresdüzeylerini etkileyebilmektedir. Bu araştırmada üniversite öğrencilerininalgıladıkları sosyal destek ile stres anksiyete ve depresyon düzeyleriarasındaki ilişkiler incelenerek, literatüre katkı yapmak amaçlanmıştır.Araştırma Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi öğrencileri üzerinde yapılmıştır.Araştırmada veriler önceden hazırlanmış anket formları ile toplanmıştır. VerilerSPSS 21.0 programı ile analiz edilmiştir. Anketlerin güvenilirlik analizleriyapılmış ve ilgili değişkenler arasındaki korelasyonlara bakılmıştır. Yapılan analizler neticesinde, sosyal destekile depresyon anksiyete ve stres arasında negatif yönlü düşük düzeyde ilişkilerolduğu ve sosyaldestek ölçeğinin geneline ilişkin üniversite öğrencilerinin sosyal destekalgıları ile depresyon anksiyetestres ölçeğinin geneli arasında negatif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişkiolduğu sonuçları bulunmuştur. Araştırmanın sınırlılığını sadece Kırşehir AhiEvran Üniversitesi öğrencilerinin bir kısmı üzerinde yapılması oluşturmaktadır.