3B Metal Yazıcı Kullanılarak MIG-MAG Kaynak Yöntemi İle Tamir-Onarım Kaynak Uygulamasına Bir Örnek - Yusuf Ayan; Ertan Sarı; Nizamettin Kahraman (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Buçalışmada; MIG-MAG kaynak ünitesi, 3B metal yazıcıya monte edilerek MAG kaynakyöntemi ile bir tamir-onarım kaynak işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu amaç içinkırılmış kabul edilen bir makine dişlisi kullanılmıştır. Kırılmış dişlinintasarımı bilgisayar destekli ortamda tasarlanıp lazer kesme işlemi ileüretilmiştir. Daha sonra kırık olan dişli parçaları hassas bir şekilde 3B metalyazıcının tablasına sabitlenmiştir. 3B yazıcıyla metal malzeme ve plastikmalzeme biriktirme işlemleri arasında önemli bir fark bulunmaktadır. 3Byazıcılarda plastik malzeme kullanıldığında çalışma sıcaklığı yaklaşık 190-200°C arasında iken metal malzeme ergitilirken çalışma sıcaklığı yaklaşık3000-4000 °C’ye ulaşır. Bu çalışma sıcaklığının çok yüksek olması 3 boyutlumetal yazıcının çalışmasını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle çalışmadametal doldurma işlemini gerçekleştirmek için 3 boyutlu metal yazıcıda önemliuyarlamalar yapılmıştır. Kırık dişli parçalarının tamir edilecek bölgesinidoldurma işlemi MAG kaynağı ile ilk ikisi parçanın üst tarafından diğer ikisiise alt tarafından olacak şekilde dört pasoda gerçekleştirilmiştir