Ahmed Cevdet Paşa ve İcâzetnâme’si - Rashadat AHMADOV (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
XIX. Asrın meşhur Osmanlı siyaset adamlarından birisi olan Ahmed Cevdet Paşa, devlet adamlığı yanında ilmî kişiliği ile de şöhret bulmuştur. Tarihçi yönünün ağır basmasına karşın onun aynı zamanda edebiyat, fıkıh, tefsir, mantık, sosyoloji, hatta askerlik ve tıbba dair çalışmalarının olduğu bilinmektedir. Bunlarla birlikte hadis ilmine ilgisiyle de bilinmektedir. Zira Osmanlı Müellifleri’ndeki geçen kayda göre “et-Tergîb ve’t-Terhîb’in Tercümesi” adlı bir eseri bulunmaktadır. Maalesef bu esere şimdiye kadar ulaşılamamıştır. Kendisine verilen İmâm Buhârî İcâzetnâmesi, onun hadis alanındaki bilgisini göstermek için tek başına yeterlidir. Bu icâzetnâmenin ulaşabildiğimiz yegâne nüshası Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde bulunmaktadır.