“Teksten bryder frem”: tekst-som-begivenhed i danskfaget - Thomas Heiden; Michael Peter Jensen (Acta Didactica Norden)
Artiklens formål er at nuancere danskfaget (og i nordisk perspektiv L1) som tekstfag i et posthumant forskningsperspektiv. Det sker ved at undersøge tekst-som-begivenhed i den danske folkeskoles danskfag; hvordan tekster gør og sker som begivenheder i undervisningsrummet. Artiklen belyser hvordan tekster berører, flytter og overløber elever og lærere i særlige affektive møder i virtuelle rum, som vi begrebsliggør med tekst-som-begivenhed. Det gør vi med videoempiri rammesat som narrative vignetter fra klasseundervisning i 1. klasse med fortolkning af billedbøger gennem procesdrama samt to elevers gruppearbejde i 6. klasse med et modemagasin. Med inspiration fra særligt Gilles Deleuzes affektteori (Deleuze, 1986, 1988; Deleuze & Guattari, 1994, 2004) undersøger vi elevers og læreres arbejde med tekst-som-begivenhed som en bevægelse mellem tekster og affekt ved at synliggøre sanselige, relationelle og materielle aspekter af teksters tilblivelser. Artiklens centrale fund er indkredsningen af en uforudsigelighedens tekstdidaktik; hvordan tekster gør og sker som uforudsigelige begivenheder i dansk- og L1-faget der åbner for nye forståelser af ‘verden’. Det handler således om at styre mindre og i stedet være vendt og stemt mod det uforudsigelige, det virtuelle og det æstetiske.