OKUL YÖNETİCİLERİNİN EVLİLİK DOYUM DÜZEYLERİ- NİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - Recep Koçak (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bilginin en önemli güç olmaya başladığı günümüz bilgi çağında, bir eğitim kurumuolarak okulların kaliteli ve etkili bir eğitim vererek beklenen toplumsal ihtiyacı karşılayabilmesibüyük oranda okulun nasıl yönetildiğine ve yöneticilerinin performansına bağlıdır.Okul yönetiminin performansı ise okul yöneticilerinin, sahip olmaları gereken birçoknitelik yanında, ruhen ve bedenen sağlıklı olmaları ile bağlantılı olabilir. Bu açıdan bakıldığındaevlilik doyumunun yaşam doyumu ile olan bu ilişkisi, yaşamın bir diğer önemliparçası olan iş hayatını da etkilememesi, okul yöneticisinin işindeki performansını, kaliteve verimliliğinin ev (aile) yaşantılarından bağımsız olması beklenemez. Bu nedenle araştırmanıntemel amacı da okul yöneticilerinin evlilik doyum düzeylerinin çeşitli değişkenleraçısından incelemektir.Araştırmanın evrenini, Tokat ili, ilçeleri, kasaba ve köylerinde görev yapan, yaklaşık500 evli ilköğretim okulu yöneticileri oluşturmaktadır. Araştırma bu evrenden ulaşılabilen201 bay ve 5 bayan olmak üzere toplam 206 evli okul yöneticisi ile gerekleştirilmiştir. Buçalışma verilerinin, Kışlak (1996) tarafından Türkçe’ye uyarlanan “Evlilik Uyum Ölçeği” vearaştırmacı tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” ile verilerinin toplandığı betimseltarama modelli bir araştırmadır. Araştırmada okul yöneticilerinin evlilik doyum düzeylerininyaş, cinsiyet, sağlık durumu, yaşanılan yerleşim birimi, evlilik süresi, evlilik sayısı,çocuk sayısı, evlilik şekli gibi bağımsız değişkenlerle ilişkin bulgulara yer verilmektedir.