Üniversite Öğrencilerinde Sosyal Onay İhtiyacı ve Psikolojik Belirtilerin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi - Burcu Karaşar; Selahiddin Öğülmüş (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinde sosyal onay ihtiyacı ve psikolojik belirtilerin araştırılmasıdır. Araştırma, amacına uygun olarak 2015-2016 Güz döneminde Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğrenim gören 200 öğrenci üzerinde (157 kız; 43 erkek) gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Bilgi Toplama Formu, Sosyal Onay İhtiyacı Ölçeği ve SCL-90 Psikolojik Belirtiler Ölçeği kullanılmıştır. Veri analizleri için SPSS/WINDOWS 20 programı kullanılmıştır. Araştırmada gruplar arası farklılıkları belirlemek için “t testi” ve “varyans analizi”, sosyal onay ihtiyacı ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkileri belirlemek için "korelasyon” kullanılmıştır. Araştırma bulguları, üniversite öğrencileri için sosyal onay ihtiyacının alt boyutlarından olumlu izlenim bırakma; psikolojik belirtilerin alt boyutlarından kişilerarası duyarlılık ve somatizasyon üzerinde cinsiyetler açısından farklılık olduğunu ortaya koymuştur. Sosyal onay ihtiyacının alt boyutlarından sosyal geri çekilme üzerinde doğum yeri açısından farklılık olduğu bulunmuştur. Sosyal onay ihtiyacı ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkilere yönelik korelasyon analizinde düşük ve orta düzeyde pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, sosyal onay ihtiyacı ve psikolojik belirtilerle ilgili olarak başka araştırma ve uygulamalara da ışık tutacak şekilde tartışılmıştır.