طراحی مدل استوار بودجه‌ریزی برمبنای عملکرد گروه‌های پژوهشی در مراکز تحقیق‌وتوسعه (نمونه پژوهش: مرکز تحقیق‌وتوسعه دفاعی) - زهرا نصراصفهانی; بیژن خیامباشی; صادق شهبازی (پژوهش‌های راهبردی بودجه و مالیه)
در مراکز تحقیقاتی به‌منظور ایجاد شرایط پژوهش روی پروژه‌های جدید، بودجه تحقیقاتی مصوب می‌شود. این بودجه به‌منظور تخصیص به گروه‌ها و پروژه‌ها نیاز به تجزیه‌وتحلیل براساس شاخص‌های موردنظر سازمان دارد که یکی از این شاخص‌ها می‌تواند عملکرد گروه‌های پژوهشی در دوره‌های گذشته باشد. همچنین پروژه‌هایی باید مورد حمایت قرار گیرند که با اهداف کلان و راهبرد‌های سازمان هم‌راستایی مناسب داشته باشند. در این مقاله با ارائه یک مدل ریاضی استوار مبتنی‌بر روش برتسیمس و سیم، بودجه مصوب مرکز پژوهشی بین گروه‌ها و پروژه‌های پیشنهادی هر گروه که در اولویت بالاتری قراردادند، تخصیص داده می‌شود.نتایجحاصلازحلو شبیه‌سازیمدل، بیانگرآناستکهباافزایشعدم‌‌قطعیتدر مؤلفه‌های مدل مانند هزینه‌های تخمینی پروژه و بودجه مصوب سازمان، با افزایش سطح حفاظت، میزان انحراف از آرمان به‌درستی عملکردهکه این موضوع نشانازقابلیت‌هایمدل طراحی‌شدهاست تاتصمیم‌گیرندگانبتوانندبادرنظرگرفتنسطحریسکومیزانانحرافازآرمان‌ها تصمیم‌گیریبهتریداشتهباشند. به‌منظور اعتبارسنجی مدل، بودجه مصوب یک مرکز تحقیقاتی دفاعی توسط مدل مورد بررسی قرار گرفته که نتایج مدل بیانگر اثربخش‌بودن آن از دیدگاه مدیران گروه‌های پژوهشی و مرکز تحقیقاتی است.