НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ НАРОЩУВАННЯ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ В ГАЛУЗЕВІЙ СИСТЕМІ АГРАРНОГО СЕКТОРА УКРАЇНИ - Наталя Трусова (Економіка та суспільство)
В статті розглянуто науково-методичного підходу до нарощування експортного потенціалу в галузевій системі аграрного сектора України за наявності об’єктивних геоекономічних ризиків. Науково-методичний підхід передбачає, визначення вагомих властивостей зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів, які найбільше впливають на рівень нарощування експортного потенціалу в країні, а також ідентифікацію в галузевій системі аграрного сектора економіки компонент експортного потенціалу, що не обмежують можливості збільшення валютних надходжень від зовнішньоторговельних операцій. Наведено методичний інструментарій оцінювання експортного потенціалу зернового підкомплексу в галузевій системі аграрного сектора економіки. Представлено функціонально-ресурсний аналіз індикаторів нарощування експортного потенціалу зернового підкомплексу в галузевій системі аграрного сектора. За таким підходом увага фокусується, по-перше, на процесах, пов’язаних із використанням імпортної сировини в зерновому виробництві сільськогосподарської продукції; по-друге, на напрямах ефективної співпраці суб’єктів зернового виробництва з зовнішніми партнерами; по-третє, на етапах розрахунку продовольчої безпеки експортного ланцюга суб’єктів зернового виробництва. При цьому, процедура оцінки стану безпеки зернового підкомплексу держави через ресурсну компоненту дозволяє діагностувати експортні можливості суб’єктів зовнішньоторговельних операцій за наявності численних геоекономічних ризиків, що диференціюються за допомогою експертної оцінки на індикаторні (прогнозні), ресурсно-функціональні, програмно-цільові (комплексні). Розроблено модель безпечного експортного ланцюга зернового підкомплексу в галузей системі аграрного сектора економіки, а також модель багатоканальної системи обслуговування експортного ланцюга.