İngiliz Basınına Göre Bulgaristan’ın Birinci Dünya Savaşı’ndan Çekilişi ve Selanik Antlaşması - Muzaffer Başkaya (Akademik İncelemeler Dergisi)
Balkanlar’da üstün devlet konumuna yükselmek isteyen Bulgaristan, 1915yılında Almanya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı Devleti ile birlikte İttifak bloğuna girerek Birinci Dünya Savaşına katılmıştır. Özellikle Sırbistan’akarşı ilk dönemlerde üstünlük kuran Bulgarlar, 1918 yılına gelindiğindeSırplar tarafından geri püskürtülmüştür. Buna ek olarak ülke içinde yaşananekonomik kriz, toplumsal huzursuzluğun artmasına neden olmuş ve tahtı sallanmaya başlayan Ferdinand, krallığı oğlu Boris’e bırakmıştır. Aynı süreçteİtilaf Devletleri’yle masaya oturan Bulgarlar, Selanik Antlaşmasıyla BirinciDünya Savaşı’ndan çekilmiştir. Tam anlamıyla teslimiyet belgesi olan Selanik Antlaşması neticesinde İtilaf Devletleri, Bulgaristan’ı işgale başlamış veDoğu Avrupa’da üstünlüğü ele geçirmiştir. Dönemin İngiliz basınına yansıyan haberlere genel olarak bakıldığında, Bulgaristan’ın savaş dışı kalmasının ardından İttifak kanadına mensup diğer devletler de yakında pes edecektive zafer İngilizlerin olacaktı. Almanya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlıİmparatorluğu için sonun başlangıcı olan bu olay, Birinci Dünya Savaşı içinde yaşanan en kritik gelişme olarak görülmüştür.