Absentisme per enclaustrament: propostes per a la prevenció, detecció i suggeriments per a la intervenció - Oscar Puigardeu-Aramendia (Revista d'Innovació i Recerca en Educació)
INTRODUCCIÓ. L’absentisme és un dels problemes que ha de fer front tot sistema educatiu universal amb voluntat inclusiva. L’absentisme té moltes cares, però últimament es comença a detectar en el nostre entorn educatiu una tipologia d’absentisme relativament nova relacionada amb la salut mental i que sembla que augmenta de manera important en els últims anys. El que anomenem absentisme per enclaustrament és causat per diferents dificultats de salut mental. Aquest absentisme comporta una afectació molt més greu en la vida i el desenvolupament de l’alumne que l’absentisme clàssic. L’absentisme per enclaustrament implica una retirada de totes les activitats que suposen un contacte social, amb les greus conseqüències per al desenvolupament personal que suposa.