Norsk skepsis og usikkerhet om klimaendringer - Marthe Hårvik Austgulen; Eivind Stø (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
Marthe Hårvik Austgulen og Eivind Stø I denne artikkelen studerer vi utbredelsen av klimaskepsis i den norske befolkningen og undersøker hvilke faktorer som best kan forklare denne skepsisen. Vi finner at fornektelse av klimaendringene er lite utbredt, men at en betydelig andel av de spurte uttrykker skepsis når det gjelder klimaendringenes betydning og alvorlighetsgrad. For å undersøke hva som kan forklare denne klimaskepsisen tok vi utgangspunkt i tre dominerende forklaringer, nemlig mangel på kunnskap og informasjon, forskjeller i verdi- og verdenssyn og forskjeller i praksis. For å svare på spørsmålet benytter vi meningsmålingsdata som ble samlet inn av TNS Gallup på oppdrag fra SIFO i november 2011. Vi finner at kunnskapsnivå, verdenssyn og miljøvennlig praksis alle er statistisk signifikante variabler i analysen, men at respondentenes verdenssyn synes å forklare mest. Respondenter som preges av individualistiske verdier og som stemte på Fremskrittspartiet ved valget i 2009, er signifikant mer klimaskeptiske enn andre respondenter. Vi konkluderer med at eksisterende verdier og politisk ideologi har stor betydning for nordmenns holdninger til klimaendringer, og at dette må reflekteres i kommunikasjonen av klimaendringer til befolkningen. Nøkkelord: klimaskepsis, klimafornektelse, klimaendringer, holdninger