Análisis multiescalar de la evolución costera - Josep E. Pardo Pascual; Eulalia Sanjaume Saumell (Cuadernos de Geografía de la Universitat de València)
En aquest article es presenta una reflexió sobre la significació de l'escala espacial i temporal en l'evolució costera. Fonamentant-se en un esquema conceptual relativament senzill, els autors analitzen la significació que a distintes escales temporals (micro, meso o macro) tenen els diferents tipus de processos geomòrfics. De forma general s'assenyala que els canvis a nivell microescalar solen presentar un carácter cíclic, encara que quan els canvis perduren, cal atendre a raons asociadse als balanços sedimentaris. Les alteracions mesoescalars es troben molt determinades pels canvis en el balanç sedimentari, tant a nivell local com, fins i toto regional. En aquest nivell, les actuacions humanes prenen una significació determinant ja que la dinámica sedimentaría actual del sistema costaner està profundament determinada per actuacions humanes, tant en la propia costa com sobre les conques de drenatge. A nivell macroescalar, les modificacions del nivell marí adquereixen major impotància, sobretot si es consideren períodes suficientment llargs, com ara algunes desenes de mil.lenis.