КОМПЕТЕНТНІСНИЙ ПІДХІД ДО ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ ГАЛУЗІ ТУРИЗМУ ТА ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЇХ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ НА НАЦІОНАЛЬНОМУ ТА МІЖНАРОДНОМУ РИНКАХ - С.І. МЕДИНСЬКА (Вісник Університету імені Альфреда Нобеля. Серія Педагогіка і психология)
У статті розглянуто питання підвищення конкурентоспроможності випускників ВНЗ України в галузі туризму та індустрії гостинності, які є актуальними в умовах інтенсивного та екстенсивного розвитку сфери туризму на національному і світовому рівнях. Проаналізовано існуючі методи підвищення конкурентоспроможності молоді та запропоновано компетентнісний підхід до підготовки здобувачів вищої освіти, який включає збалансований набір soft skill competencies та hard skill competen competencies (компетенцій «м’яких» та «твердих» навичок) саме для галузі туризму та індустрії гостинності, з метою перегляду відповідних освітньо-професійних програм навчання для модифікації навчальних дисциплін та застосування певних методів навчання при вивченні фахових дисциплін, які мають бути спрямовані на розвиток як hard skill competencies, так і soft skill competencies. Складено перелік найбільш необхідних «м’яких» та «твердих» навичок для роботи саме в галузі туризму та індустрії гостинності з урахуванням зарубіжного досвіду та визначенням сфери їх застосування. Такий підхід до підготовки здобувачів вищої освіти України сприятиме підвищенню конкурентоспроможності молоді на ринку праці на національному та міжнародному рівнях.