TÜRKİYE-SURİYE İLİŞKİLERİNDE BİR KIRILMA NOKTASI: EKİM 1998 KRİZİ VEYA DİĞER BİR İFADEYLE “İLAN EDİLMEMİŞ SAVAŞ” - Özkan Gökcan (Akademik İncelemeler Dergisi)
Türkiye-Suriye ilişkilerinin son 40 yıllık seyrinebaktığımızda en önemli kırılma anlardan birinin 1998 yılının Ekim ayındayaşandığını söylemek mümkündür. 1990’lı yılların ilk yarısında imzalanangüvenlik protokollerine rağmen Suriye’nin PKK faaliyetlerine desteğini sürdürmesive Abdullah Öcalan’ın Suriye topraklarında ikamet ediyor olması, 1998sonbaharında iki ülkeyi savaşın eşiğine getirmiştir. Ekim 1998 Krizi'nin AdanaMutabakatı'nın imzalanması ile son bulması, iki ülke ilişkilerinde yeni birdönemin kapılarının aralanmasına neden olmuştur. Bu çalışmada PKKfaaliyetlerinin Türkiye-Suriye ilişkilerinde oynadığı inşa edici rol, Ekim 1998Krizi üzerinden analiz edilmektedir. Ekim 1998 Krizi’nin Suriye yönetiminin PKKfaaliyetlerine destek vermeyeceğini resmen taahhüt ederek sonlanması, iki ülkeilişkilerinde uzlaşmazlıktan her alanda işbirliği dönemine geçişin başlangıçnoktası olmuştur. Bu nedenle Ekim 1998 Krizi’ni bir kırılma noktası olarakdeğerlendirmek mümkündür.