Alüviyal Bir Toprakta Amonyum - Potasyum Fiksasyon ilişkileri - Hüseyin Eroğlu; Sadık Usta (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışmada toprakta amonyum ve potasyum fiksasyonuna amonyumlu ve potasyumlu gübrelemenin karşı l ı kl ı etkileri inkübasyon çal ışmas ı yap ı larak ara şt ı rı lm ışt ı r.Bu gübrelerin topra ğ a tek başları na verilmeleri amonyum veya potasyumun fı ksasyonunu art ı rm ış ancak diğer iyonun yaray ış l ı l ığı artm ışt ı r. Doz art ışı na bağ l ı olarak fiksasyon da artm ışt ı r. Amonyum ve potasyumlu gübreler topra ğa birlikte verildiğ inde; potasyum fiksasyonu amonyum fiksasyonundan yüksek bulunmuştur. Fiksasyon tek baş ları na uygulamalara göre amonyumda azal ı rken potasyumda fazla değ işmemiştir.Önce amonyumun topra ğ a verilip on gün sonra potasyumun verilmesi veya tersi uyguland ığı nda, potasyum fiksasyonu aç ı s ı ndan herhangi birisinin önceli ğ i istatistiğ i olarak önemli bulunmam ışt ı r. Ancak amonyum fiksasyonu açı s ı ndan öncelik önemli bulunmuştur. En dü ş ük amonyum fiksasyonu önce potasyum sonra amonyum uygulamas ı nda görülmü ştür.Buna göre topraklar ı n gübrelenmesinde amonyum ya da potasyum fiksasyonu önemli bir önceliğe sahip değ ilse; potasyumlu gübrelerin amonyumlu gübrelerden daha önce verilmesi bu iki iyonun da fiksasyon miktarı n ı azaltabileceğ i ileri sürülebilir.