Актуальні питання функцій судової практики в адміністративному судочинстві - O. V. Kobal (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті приділено увагу дослідженню особливостей функцій судової практики в адміністративному судочинстві. Автором розглянуто питання поняття «функції судової практики». Визначено, що під функціями судової практики слід розуміти напрямки впливу судової практики на правову систему держави, які розкривають сутність та призначення судової діяльності. На підставі аналізу наукових доробок виокремлено основні види функцій судової практики, до яких віднесено правозастосовну, інтерпретаційну та правотворчу. Зазначається, що правозастосовна функція судової практики займає у цьому переліку перше місце, оскільки одним із пріоритетних завдань адміністративного суду під час розгляду справи є правильне застосування норм права до спірних відносин. Інтерпретаційна функція судової практики проявляється тоді, коли саме лише застосування правової норми є недостатнім для правильного вирішення спору. Автором робиться висновок, що правозастосовна та інтерпретаційна функції в адміністративному судочинстві в цілому є подібними цим функціям в інших видах процесу. Вказано, що правотворча функція в адміністративному процесі має на меті заповнення законодавчих прогалин (компенсацію відсутності, дефектності закону) з метою забезпечення права особи на доступ до правосуддя. В ході дослідження встановлено особливості правотворчої функції судової практики в адміністративному судочинстві, які пов’язані із особливостями адміністративного процесу, а саме: 1) участі під час розгляду справи суб’єкта владних повноважень, підстави, межі повноважень та спосіб дій якого встановлюється виключно на підставі закону, що виключає судову правотворчість у відповідній частині; 2) наявності в адміністративного суду повноважень визнавати протиправними та нечинними нормативно-правові акти, що має наслідком породження нових норм (зміни правил поведінки), та свідчить про можливість визнання адміністративного суду «негативним» правотворцем, тобто таким, до чиїх повноважень віднесено зміну регулювання суспільних відносин, шляхом визнання протиправними та нечинними нормативно-правових актів.