ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЕНЕРГЕТИЧНОГО СЕКТОРУ: ВИКЛИКИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПІД ЧАС ГЕОПОЛІТИЧНИХ КРИЗ - Ганна Дугінець; Олександр Генералов; Костянтин Ніжейко (Економіка та суспільство)
У статті досліджується трансформаційний вплив цифрових технологій на європейський енергетичний сектор в контексті геополітичної нестабільності та викликів сталого розвитку. Визначено, що конвергенція стратегій цифровізації та зеленого переходу відкриває нові можливості для децентралізації та інвестицій у чисті технології, але також збільшує кіберризики та геополітичну вразливість. Особлива увага приділяється аналізу ролі прямих іноземних інвестицій в енергетичній інфраструктурі ЄС та інституційним заходам, таким як прийняття Регламенту про перевірку прямих іноземних інвестицій та Промислового плану «Зеленого курсу». У дослідженні також аналізується еволюція нормативно-правової бази ЄС, спрямованої на забезпечення балансу між відкритістю до інновацій та захистом стратегічної автономії. Доведено, що цифрова трансформація стала не лише технологічною, а й політичною та економічною необхідністю для зміцнення енергетичної незалежності ЄС та просування сталого відновлення в післякризовий період.