Performatywność cenzury - Joanna Królak (Prace Filologiczne. Literaturoznawstwo)
Celem artykułu jest ustalenie, jaki jest związek między cenzurą a performatywnością. Czy możemy mówić o takim związku z perspektywy studiów performatywnych, według których w szerokim ujęciu każde ludzkie działanie czy twór, a także każda świadomie wykonywana czynność, mogą być uznawane za performans, a performatywność dzieła tkwi głównie w działaniu, interakcji i relacjach? Badanie praktyk cenzorskich w kulturze oznacza zatem przyglądanie się, jak „działają” interwencje cenzorskie (np. w fotografii i literaturze). Performatywność rozumiana jest tu jako „sprawczość” fenomenu cenzury, tzn. nadana mu zdolność do aktywnego wpływania na otoczenie.