Od „Tanga” do „Kafki”. Od klasycznej animacji do kina cyfrowego - Michał Bielawski (Kwartalnik Filmowy)
Bielawski bada drogę twórczą Zbigniewa Rybczyńskiego pod kątem używanych przez artystę technik – od zapisu analogowego, przez magnetyczny, aż do cyfrowego. Według autora Rybczyński zawsze szukał takich rozwiązań technicznych, które byłyby najbliższe jego rozumieniu kina – kina będącego zaprzeczeniem imitacji życia (a za taką uważał tradycyjną kinematografię). Reżyser wiecznie więc eksperymentował próbując dopasować język artystyczny do coraz to nowszych osiągnięć techniki, a jednocześnie sam stał się wynalazcą, by móc dać w pełni wyraz swoim poszukiwaniom. Bielawski twierdzi, że eksperymentatorstwo Rybczyńskiego w dziedzinie rozwiązań technicznych było właściwie powolną ewolucją i nieustannym ulepszaniem jednej jedynie techniki zapisu – wielokrotnej ekspozycji. Autor śledzi poszukiwania reżysera opisując jego spotkania z kolejnymi nowościami, takimi jak system High Definition (HD) czy Motion Control.