Fenomén ostalgie v českém a německém televizním seriálu - Kateřina Kočárková (Kulturní Studia)
Ostalgie – nostalgická touha po aspektech života v bývalých socialistických režimech – prostupuje různé oblasti společenského a kulturního života, včetně módy, spotřebního zboží, hudby a populárních médií. Tato studie zkoumá ostalgii na kulturní úrovni, se zvláštním důrazem na současnou televizní tvorbu. Teoretický rámec vychází z konceptů kolektivní paměti a kultury vzpomínání, přičemž zvláštní pozornost je věnována materiálnímu rozměru paměti. Ostalgické narativy často akcentují každodenní předměty, které vyvolávají pocit časového vykořenění, kdy minulost lze zpřítomnit pouze prostřednictvím selektivního vzpomínání. Tento jev je nahlížen prizmatem pojmu „paměť věcí“, jak jej formuloval Jan Assmann a dále rozvinul Arjun Appadurai. Materiální artefakty z období socialismu zde fungují jako nositelé paměti, které jednotlivcům umožňují znovu navázat kontakt s osobními i kolektivními minulostmi. Analýza se zaměřuje na dva české seriály – Vyprávěj a Svět pod hlavou – a dvě německé produkce – Ku’damm a Deutschland 83 – a nabízí komparativní pohled na to, jak je ostalgie ztvárňována a zprostředkovávána prostřednictvím televizního vyprávění v postsocialistických kontextech.