Rozwój turystyki konnej w województwie podlaskim w świetle badań - Mikołaj Jalinik (Wieś i Rolnictwo)
W opracowaniu dokonano analizy rozwoju turystyki konnej w województwie podlaskim. Województwo to szczególnie nadaje się do organizacji tego rodzaju turystyki i przeprowadzania badań z uwagi na liczne występowanie tej grupy zwierząt. Koń jest tu wciąż wykorzystywany do prac polowych i transportu w gospodarstwach rolnych, tworzone też są różne ośrodki i kluby jeździeckie. Niektóre z nich proponują także hipoterapię czy hippikę. Turystyka konna to jedyna dyscyplina turystyki kwalifikowanej, w której biorą udział dwie żywe istoty – człowiek i koń. Koń stał się także natchnieniem oraz wdzięcznym tematem dla wielu malarzy, pisarzy i rzeźbiarzy.