Dane meteorologiczne Ukrainy w polityce ochrony środowiska. Wybrane problemy - Oleksii Burnaiev (Facta Simonidis)
Analizując archiwalne dane meteorologiczne pochodzące z Ukrainy, stwierdza się, iż występują w nich wyraźnie anomalie. Oceniając ich występowanie, można dojść do wniosku, że mają one różną genezę. Należy przyjąć, iż część z nich wynika z warunków prowadzenia pomiarów, tj. subiektywnych odczytów danych prowadzonych przez obserwatora szczególnie w odniesieniu do pomiarów ręcznych, bądź z błędów w skalowaniu automatycznych przyrządów pomiarowych. Przyczyną występowania anomalii w danych mogą być również zmieniające się warunki w pobliżu miejsca badania. Wzrost roślinności krzewiastej i drzew, zabudowa najbliższego terenu również może bezpośrednio rzutować na prowadzone pomiary.