Nekaj pogledov na strokovni jezik v bibliotekarskih objavah: korpusna analiza strokovnih in znanstvenih člankov, objavljenih v reviji Knjižnica v letih od 1997 do 2016 - Ivan Kanič (Knjižnica)
Izvleček Namen: Slovensko bibliotekarstvo je stroka, ki uspešno sledi najnaprednejšim razvojnim tokovom v svetu, to pa se dinamično odraža tudi v njeni terminologiji. Revija Knjižnica je osrednja slovenska znanstvena revija za področje bibliotekarstva, informacijske znanosti in knjigarstva, zato je najprimernejši vir za proučevanje sodobnega strokovnega izrazja. Namen raziskave je vzpostavitev korpusa strokovnih in znanstvenih člankov, ki so bili objavljeni v reviji Knjižnica v obdobju 1997–2016, kvantitativna in pomenska analiza dobljenega gradiva ter ugotavljanje rabe nekaterih izbranih terminov tudi primerjalno z nacionalnim referenčnim korpusom. Metodologija/pristop: Po vnaprej določenih kriterijih je bilo izbranih 553 člankov, ki so prosto dostopni na portalu revije Knjižnica. Po tehnični pripravi in obdelavi besedil je bil s spletnim orodjem Sketch Engine vzpostavljen označeni korpus, ki obsega 2,4 milijona besed. Zaradi časovnih primerjav je razdeljen v dva podkorpusa, primerjalne analize pa so potekale tudi z drugimi korpusi, predvsem z nacionalnim referenčnim korpusom FidaPLUS, ki vsebuje 621 milijonov besed. Analiza/rezultati: Raziskava je obsegala kvantitativne analize pogostnosti besed ter pomenske analize konkordanc, kolokacij in besednih skic v korpusu člankov in tudi primerjalno z referenčnim korpusom. Potrjena je bila hipoteza, da vsebujejo članki v reviji Knjižnica bogat nabor tradicionalnih, pa tudi najnovejših terminov, katerih raba se v strokovnem jeziku po kolokacijah zelo razlikuje od rabe v splošnem jeziku. Kratka analiza je zajela tudi avtorske ključne besede z enostavno primerjavo po štirih petletnih kvartalih. Omejitve raziskave: Količina zajetih besedil omejuje pestrost nabora predvsem redkeje uporabljanih terminov, kar bi lahko brez velikih zadržkov rešila vzpostavitev mnogo večjega korpusa večine v reviji Knjižnica objavljenih člankov. Uporabnost raziskave: Specializirani korpus, rezultati prvih analiz in v raziskavi pridobljena znanja so dobro izhodišče za podporo nadaljnjemu terminološkemu delu in dopolnjevanju slovarjev, veliko obeta tudi avtomatska ekstrakcija enobesednih in večbesednih terminov.