بررسی اثر مکمل سازی جیره با عصاره پوسته برنج (Oryza sativa) روی عملکرد رشد و بیان برخی از ژن‌های وابسته به رشد (GH و IGF-1) در ماهی ازون‌برون (Acipenser stellatus) - مصطفی صابریان جویباری; سیدمهدی حسینی فرد; حامد منوچهری; شایان قبادی; رضا چنگیزی (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
تحقیق حاضر با هدف بررسی عصاره پوسته برنج روی عملکرد رشد و بیان برخی از ژن‌های وابسته به رشد در ماهی ازون‌برون انجام شد. بدین منظور، تعداد 120 قطعه بچه ماهی ازون‌برون (6/2±50 گرم) به صورت تصادفی در تانک‌هایی با حجم آب 1000 لیتر به مدت 60 روز با سطوح مختلف عصاره پوسته-برنج در جیره غذایی پایه (پروتئین خام: 5/44%) شامل 5/0، 1 و 2 گرم عصاره پوسته برنج در کیلوگرم جیره به همراه یک گروه شاهد (سه تکرار) به میزان 5 درصد وزن بدن مورد تغذیه قرار گرفتند. در پایان دوره، برای بررسی عملکرد رشد زیست‌سنجی به طور کاملا تصادفی صورت گرفت. همچنین، برای بررسی بیان ژن‌های دخیل در رشد (GH، IGF-1) از بافت مغز نمونه برداری شد. یافته‌های حاصل نشان داد که تغذیه بچه ماهیان ازون‌برون با سطوح متفاوت عصاره پوسته برنج تاثیر معناداری در عملکرد رشد گروه‌های تیمار در مقایسه با گروه شاهد داشت (05/0>p).به طوری که بهترین نتایج در گروه تغذیه شده با 2 گرم عصاره پوسته برنج در کیلوگرم جیره مشاهده شد. همچنین، بیان ژن‌های دخیل در رشد (GH، IGF-1) در گروه تغذیه شده با 2 گرم عصاره پوسته برنج در کیلوگرم جیره به طور معناداری بیشتر از گروه شاهد مشاهده شد. (05/0>p). به طور کلی، نتایج نشان داد که استفاده از عصاره پوسته برنج توانست سبب بهبود رشد و بیان نسبی ژن‌های وابسته به رشد در بچه ماهیان ازون‌برون شود. بهترین سطح پیشنهادی در تحقیق حاضر، میزان 2 گرم در کیلوگرم جیره معرفی گردید.