ОЦІНЮВАННЯ СТРУКТУРНИХ ЗМІН В ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ СТРАТЕГУВАННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Михайло Котенок (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена оцінюванню структурних змін в економіці України у контексті наближення національної економіки до моделі сталого розвитку. Серед низки ознак структурних зрушень, що виражають таке наближення ми сфокусувались на зростанні вагомості внеску підприємств, що використовують у виробництві технології високого і середньовисокого рівня в економічні результати українських підприємств. Для кількісної характеристик такої вагомості використано питому вагу провідних, за технологічним рівнем підприємств у обсягах виробництва і реалізації продукції, місткості сфери зайнятості. Проведені розрахунки дозволили обґрунтувати, що темпи скорочення чисельності зайнятих та зменшення обсягів виробництва і реалізації продукції по таких підприємствах вищі за середні по усіх групах підприємств і, відповідно, питома вага таких провідних, за технологічною базою виробництва, підприємств, скорочується.