РЕКОМЕНДАЦІЇ НАЧАЛЬНИКУ ОРГАНУ ОХОРОНИДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ КОНТРОЛЮЗА РІВНЕМ ГОТОВНОСТІ ПАРКУ ТЕХНІКИ - Сергій Головня; Сергій ШАФОРОСТ; Віталій КІРЕТОВ (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки)
Відповідальність командира військової частини за організацію всіх видів забезпечення, а також необхідність виконання значного обсягу завдань і функцій без необхідної підтримки може призводити до недостатнього контролю за окремими аспектами діяльності. Недостатній контроль у питаннях бойової готовності, боєздатності створює ризики, що загалом негативно впливатимуть на виконання завдань як з охорони державного кордону, так і бойових завдань у складі сил безпеки та оборони. Технічна готовність парку техніки є складовою бойової готовності військової частини. Значна кількість керівних документів і вимог, що регулюють питання автобронетанкового забезпечення та технічної готовності парку техніки військової частини, ускладнює процеси контролю. Тому виникла потреба в аналізі керівних документів та подальшому визначенні можливих способів контролю керівником військової частини парку техніки. Досліджено, що контроль може здійснюватися як на основі документального контролю стану готовності парку техніки, так і в результаті контролю її фактичного стану. Запропоновано підходи для документального контролю, нові форми обліку укомплектованості та технічної готовності, що дозволять командиру військової частини розуміти стан справ у питаннях готовності та спроможності до виконання поставлених завдань. Надано пропозиції щодо застосовування окремих звітних документів для аналізу стану готовності парку техніки. Розкрито підходи щодо застосування цього аналізу під часу пошуку слабких місць з подальшим відпрацюванням пропозицій стосовно змін у штат і усунення факторів, що негативно впливають на спроможності військової частини. Подано варіанти фактичного контролю стану готовності парку техніки. Висвітлено ключові аспекти в питаннях готовності парку техніки, на які необхідно звертати увагу під час здійснення контролю. Розроблено алгоритм перевірки парку військової частини з питань бойової готовності. Запропоновано підхід, що може застосовуватись під час організації контролю командиром військової частини для отримання своєчасної інформації щодо готовності та можливостей парку техніки. Акцентовано взаємозв’язок між заходами контролю та звітними документами, що відпрацьовуються в інтересах регіонального управління, зокрема в питаннях доповіді щодо бойової готовності та внесення змін у штат військової частини.