Дворівнева математична модель прогнозування ризику аварії на потенційно-небезпечному об’єкті - Малько О.Д.; Артем'єв С.Р.; Цимбал Б.М.; Рибалова О.В. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил)
Для прогнозування ризику аварії на потенційно-небезпечному об'єкті запропонована дворівнева математична модель з випадковими вхідними параметрами. В її основу пропонується покласти системно-структурний підхід, за якого технічну систему, тобто, потенційно-небезпечний об'єкт визначається як система, яка складається з різних підсистем. Зв’язок між вектором показників підсистеми і вектором її параметрів пропонується описувати з використанням багатофакторних лінійних регресійних математичних залежностей. Застосування математичної моделі надає можливість визначити основні якості техногенної складової, як складної системи і дозволяє отримувати кількісну оцінку цих якостей. Шляхом зміни параметрів підсистем та взаємозалежності векторів показників підсистем можна визначити передумови та ризик виникнення аварії на потенційно-небезпечному об'єкті. Прогнозування розвитку передумов аварії потенційно-небезпечного об'єкту може бути здійснено шляхом зміни величин коефіцієнтів регресії за часом. Числові значення показників при цьому можуть бути визначені шляхом комп'ютерного моделювання небезпечних процесів потенційно-небезпечного об'єкту, їх функціональних елементів, заснованого на застосуванні комп'ютерних інтерактивних систем інженерного аналізу. За результатами моделювання може запроваджуватись алгоритм управління ризиком аварії та безпекою потенційно-небезпечного об'єкту, який може включати виконання певних процедур, а також постійний моніторинг і контроль.