Інформаційно-енергетичний підхід до вирішення задач гідродинаміки та механотроніки в процесах переносу енергії - Igor Nochnichenko; Oleg Yakhno (Mechanics and Advanced Technologies)
В статті розглянуто підхід фізичних аспектів процесів переносу. Під кутом головного постулату термодинаміки - перетворення теплової енергії в механічну роботу і навпаки, було розглянуто енергетичний баланс тарілчастого клапану. Наведено схему взаємодії системи через процес переносу та функціонування і проілюстровано аналогію між  тарілчастим гідравлічним клапаном та електричним  транзистором. Показано, що теплота являється однією формою енергії, яка може перетворюватись в інші форми. В результаті чисельної та фізичної візуалізації встановлено, що рух рідини у тарілчастому клапані породжує виникнення різних фізичних явищ та супроводжуючих процесів, наприклад кавітації при якій відбувається суттєва зміна енергетичного балансу та дисипація енергії при не стаціонарних режимах руху рідини. В першому наближенні зроблена спроба пов’язати  рівняння явища переносу з інформаційним переносом через  сигнал та градієнт енергії.