Sosyal Medya ve Arap Baharı - İrfan Haşlak; İsmail Hira; Mehmet Babacan (Akademik İncelemeler Dergisi)
Kitle iletişim araçları kanalıyla daha çok monolog biçimde gerçekleşen iletişim sürecinin, bu araçların gücünü ellerinde bulunduranlar tarafından gerçekleştirildiği iddia edilmekteydi. Oysa iletişim biçiminin söz konusu klasik anlamından köklü biçimde koparak, iletişim sürecinin yapısal bir dönüşüme uğraması sonucu, interaktif, çok boyutlu ve karşılıklı bir iletişim süreci başlamış oldu. Buna paralel günümüzde toplumsal hayatta yaşanan bir çok gelişme artık direkt yada dolaylı biçimde söz konusu yeni medya biçiminden etkilenerek veya esinlenerek şekillenmektedir.Çalışmamızda yeni medya veya sosyal medya olarak adlandırılan bu yeni iletişim mecrasının özellikleri, yeni medyanın klasik veya eski medya araçları olarak adlandırılan medya araçlarından farkı ve yaşadığımız zamanın ruhuna uygun bir mecra olması üzerinde durulmaktadır. Bu bağlamda yeni medyanın sunduğu imkanlar ile yeni toplumsal hareketlerin bu yeni mecrayı kullanma pratikleri ve özellikle Arap Devrimleri olarak isimlendirilen Arap coğrafyasındaki son dönem yaşananların anlaşılmasında yeni medyanın hangi ölçüde önemli olduğu çerçevesinde bir tartışma yürütülmektedir.