5018 Sayılı Kanun Kapsamında Kamu Kurumlarında İç Kontrol Sistemi: Maliye Bakanlığı Uygulamasının İncelenmesi - Yavuz Çiftci; Yılmaz Çalışkan (İşletme Bilimi Dergisi)
Amaç: Türkiye’de 5018 Sayılı Sayılı KMYKK (Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu) ile uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği normlarına uygun bir iç kontrol sistemi oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda iç kontrolü tüm kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirmek için COSO modeli temel alınarak bir takım yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu çalışmada, kamu sektöründe iç kontrol sisteminin uygulanmasına öncülük eden Maliye Bakanlığı iç kontrol sisteminin etkinliği araştırılmıştır.Yöntem: Çalışmada, Maliye Bakanlığı’na bağlı birimlerin iç kontrole yönelik yapmış olduğu çalışmalar, İKEP (İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı), İç Kontrol Genelgesi, İç Kontrol Eğitim Kitabı, merkezi ve taşra birimlerinin web sayfaları incelenerek sistemin uygulanabilirliği araştırılmış, sistemin etkinliğinin sağlanmasında karşılaşılan sorunlar belirlenmiştir.Bulgular: Maliye Bakanlığı, iç kontrol sistemine yönelik olarak organizasyon yapısında İYK (İzleme Yönlendirme Kurulu), SGB (Strateji Geliştirme Başkanlığı), DİYK (Defterdarlık İzleme Yönlendirme Kurulu) gibi yapıların oluşturulduğu, Bakanlığa bağlı birimlerin web sayfalarında iç kontrol çalışmalarını yayımladığı görülmüştür.