Yazılım Geliştirme Öğreniminde Beceri Derinliği ve Dil Yeterliliğinin Yapay Zekâ ile Entegrasyonu - Tolga Demirhan; Tülay Demiralay; Selçuk Yazar (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Üretici yapa zekâ modelleri günümüzde birçok alanda oldukça etkilidir. Yazılım geliştirme ve programlama alanında büyük bir etkiye sahip olduğu da son zamanlarda sıkça tartışılmaktadır. Bu çalışmada lisans ve ön lisans düzeyinde yazılım, bilgisayar ve programlama eğitimi alan bireyle gelişen ve hızla güçlenen bu teknoloji karşısındaki düşüncelerini öğrenmek amacıyla anket uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği (n=64), Bilgisayar Programcılığı (n=23), Web Tasarımı ve Kodlama (n=12) ve Kırklareli Üniversitesi Yazılım Mühendisliği (n=142) tüm sınıflar düzeyinde toplam 241 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma, nicel yaklaşımın kullanıldığı korelasyonel, kesitsel ve deneysel olmayan karma araştırma yöntemiyle anket uygulanarak yürütülmüştür. Anket soruları araştırmacılar tarafından hazırlanmıştır. Anket sonuçları literatürdeki benzer çalışmalarla karşılaştırılarak yazılım geliştirme/programla eğitimi ve iş gücüne yönelik bazı çıkarımlar tartışılmıştır. Katılımcıların görüşlerine göre, yazılım mühendisliği ve geliştirme alanında yapay zekâ uygulamalarının artan kullanımının gelecekteki profesyonel ihtiyaçları, iş güvenliğini ve kişisel gelişim gereksinimlerini önemli ölçüde etkileyeceği öne çıkmıştır. Ayrıca, yazılım ve uygulama geliştirme alanlarındaki yeteneklerin yanı sıra siber güvenliğin de önemli bir ilgi odağı olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda yazılım geliştirme ve ilgili alanlarda öğrencilerin yeteneklerini ve yeterliliklerini artırmaya yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.