İthalat ve Milli Gelir İlişkisinde Sayısal Simülasyonla Marjinal İthalat Eğilimi: Türkiye Örneği - Emrah Noyan (Trends in Business and Economics)
Çalışma, 2000-2023 dönemine ilişkin yıllık reel milli gelir ve ithalat verilerini kullanarak Türkiye’de marjinal ithalat eğiliminin düzeyini ve milli gelir ile ithalat arasındaki ilişkiyi tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada iki farklı yöntem kullanılmıştır. İlk olarak R Studio programında simülasyon verileri üretilmiş, ardından marjinal ithalat eğilimi simüle edilen verilerle tahminlenmiştir. Simülasyon ile elde edilen bulgular t testine tabi tutulmuştur. Ardından milli gelir ve ithalat arasındaki ilişkiyi tespit etmek için basit doğrusal regresyon modeli kurulmuştur. Elde edilen bulgulara göre Türkiye’de marjinal ithalat eğilimi yaklaşık %50 düzeyinde tespit edilmiştir. Ayrıca regresyon modelinde de değişkenler arasında bir ilişki tespit edilmiştir.