O realistických návrhoch v súčasnej filozofii histórie - Eugen Zeleňák (Filozofia)
V posledných rokoch boli v rámci filozofie histórie predstavené viaceré realistické výklady historickej práce. V tomto texte stručne približujem tri z nich a to názory T. E. Førlanda, B. Mitrovića a A. Timminsa. Ich stanoviská kriticky analyzujem a snažím sa identifikovať, čo ich spája. Pozornosť pritom zameriavam hlavne na pojem faktu a celkovo na stavebné kamene ich realizmu. Záverom ukazujem, že hoci ide o nové realistické koncepcie, ktoré vo viacerých prípadoch v nejakom zmysle reflektujú aj antirealistický výklad histórie, predsa ich možno charakterizovať prostredníctvom snahy nájsť pevné základy pre historickú prácu. Ide tu teda o fundacionalistické koncepcie.