Yara Dersi Alan Hemşirelik Öğrencilerinin Basınç Yarasını Önlemeye Yönelik Tutumu - Selda Karaveli (Sağlık Akademisi Kastamonu)
Giriş: Basınç ülserleri birçok sağlık hizmeti ortamında hala önemli bir sorundur. Basınç yaralarının önlenmesinde hemşireler anahtar rol oynar ve hemşirelerin olumsuz tutumları koruyucu bakım stratejilerini etkileyebilir. Amaç: Bu çalışmanın amacı, Yara Ostomi İnkontinans Hemşireliği dersini seçmeli ders olarak alan hemşirelik öğrencilerinin basınç yarasını önlemeye yönelik tutumunu değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, bir devlet üniversitesinde 2017-2018/ güz döneminde Yara Ostomi İnkontinans Hemşireliği dersini seçmeli alan 58 hemşirelik öğrencisi ile yapılmıştır. Ders, tek bir öğretim üyesi tarafından teorik olarak yürütülmüştür. Veriler, hemşirelik öğrencilerinin demografik özelliklerini içeren birey tanıtım formu ve basınç ülserlerini önlemeye yönelik tutum ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veri toplama formu toplam 3 kez uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hemşire öğrencilerin yaş ortalaması 22.91±2.41, %79.3’ünün kadın ve %87.9’unun üçüncü sınıf öğrencisi olduğu, %70.7’sinin uygulama alanlarında basınç yarası olan hastaya bakım verdiği saptanmıştır. Öğrenci hemşirelerin basınç ülserlerini önlemeye yönelik tutum ölçeği toplam puan ortalamalarının birinci değerlendirmede 40.51±2.54, ikinci değerlendirmede 43.92±3.89, üçüncü değerlendirmede 44.18±2.40 olarak saptanmıştır. Zaman içerisinde öğrenci hemşirelerin basınç yarasını önlemeye yönelik tutumunu belirlemek üzere yapılan değerlendirmeler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p