FARKLI TARHANA TÜRLERİNİN SAĞLIK YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA - Efe Kaan Ulu; Emre Batuhan Kenger; Özlem Özer Altundağ (Sağlık Akademisi Kastamonu)
Sağlıklı bir yaşamın sürdürülebilirliği için yeterli ve dengeli beslenmeye ihtiyaç duyulmaktadır.Her toplumun kendine özgü bir beslenme alışkanlığı ve kültürü vardır. Birey yaşadığı yerincoğrafi konumuna, iklimine ve tarımsal durumuna bağlı olarak beslenme kültürünügeliştirmektedir. Türkiye de sağlıklı besinler içerisinde önemli bir yere sahip olan tarhana dayöresel farklılıklara bağlı olarak insan vücudu üzerinde farklı etkiler oluşturmaktadır.Tarhananın üretimi esnasında kullanılan besinler o bölgedeki tarhananın sağlık üstündekietkisinin temellerini oluşturmaktadır. Kullanılan besine bağlı olarak antioksidanca daha zenginya da lif içeriği daha yüksek hale gelmektedir. Bu derleme çalışması da Türkiye’nin farklıbölgelerinin ürünleri olan İzmir’in Seferhisar ilçesinde üretilen Sakızlı Tarhana, Kastamonu,Kütahya, Bolu, Bursa ve Zonguldak illerinde üretilen Kızılcık Tarhanası, Konya ilinde üretilenBeyşehir Tarhanası, Trakya bölgesinde üretilen Kıymalı Tarhana, Marmara bölgesinde üretilenGöçmen Tarhanası, Kahraman Maraş ilinde üretilen Maraş Tarhanası ve Tokat ilinde üretilenÜzüm Tarhanası olmak üzere 7 tarhananın besin içeriği, üretim basamakları ve insan sağlığıüzerine etkilerini incelemektedir. İncelenen araştırmalara göre tarhananın insan vücuduüstündeki biyolojik etkileri tamamen o yörede yetiştirilen ve tarhananın üretiminde kullanılanbesinlerin özelliklerine ve saklama yöntemlerine bağlıdır. Her yaş grubu için önemli birbesleyiciliğe sahip olan tarhananın farklı bölgelerde yetişen farklı besinlerle zenginleştirilereksağlık üstündeki etkilerini inceleyen yeni araştırmalarla geliştirilmesi ve tarhana gibi ülkemiziçin önemli bir yere sahip olan farklı besinler üzerinde de bu araştırmaların yapılmasına ihtiyaçduyulmaktadır.