ДОСЛІДЖЕННЯ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ЕКОНОМЕТРИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - Olena Vilchynska; Kateryna Rumyantseva (Економіка та суспільство)
У статті досліджено сучасні моделі економічного зростання, здійснено комплексний аналіз і узагальнення факторів, що впливають на зміни ВВП. Систематизовано моделі економічного зростання, які включають такі ключові фактори, як капіталоозброєність, продуктивність праці, людський капітал, технологічний прогрес, демографічні зміни, індекс старіння населення, а також інвестиції та зовнішню торгівлю. Використовуючи економетричний аналіз, побудовано виробничу функцію Кобба-Дугласа, яка дає змогу оцінити вплив капіталу і продуктивності праці на ВВП України. За результатами регресійно-кореляційного аналізу підтверджено адекватність моделі, а коефіцієнти еластичності показали, що основним фактором, що визначає зміни в ВВП, є продуктивність праці. З огляду на результати дослідження, обґрунтовано необхідність спрямування економічної політики на стимулювання технологічних інновацій, автоматизацію виробничих процесів та підвищення ефективності праці.