THOMAS AQUİNAS VE HAKLI SAVAŞ TEORİSİ - Emre Dorman (Felsefe Dünyası)
Bir savaşı başlatmanın ve sürdürmenin hangi durumlarda haklı olacağını inceleyen haklı savaş teorileri ahlak felsefesinin önemli bir konusudur. Bir haklı savaş teorisi din adına ortaya konulunca din felsefesinin de ilgi alanına girmektedir. Bilinen sistemli ilk haklı savaş teorisi Hristiyan teolojisi ve felsefesinin en etkili ve önemli isimlerinden biri olan Thomas Aquinas tarafından ortaya konulmuştur. Bu makalede, önce haklı savaş teorileri hakkında genel bir tanıtım yapıldıktan sonra Aquinas’ın haklı savaş teorisi tanıtılacaktır. Bunun için Aquinas’ın, hem savaşın başlatılmasının haklılığı (jus ad bellum) hem savaşın haklı bir şekilde sürdürülmesi (jus in bello) için ileri sürdüğü kriterler incelenecektir. Aquinas’ın yaklaşımı olumlu ve olumsuz yönleriyle değerlendirilecek, özellikle egemene ve Kilise’ye teorisinde verdiği hakların sorunlu olduğuna dikkat çekecektir.