Türkiye’de Yarı-Kurak Bölgelerde Kırsal Fakirlik Riski Üzerine Bir Araştırma: Kırıkkale ili Merkez ilçesi - İlkay Dellal; F.füsun Tatlıdil; Gülşen Keskin (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmanın amacı Türkiye’de yarı-kurak bölgelerde bulunan tarım işletmelerinde kırsal fakirlik riskini belirlemektir. Bu amaca ulaşmak için İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Kırıkkale ili yarı kurak alanları temsil eden il olarak seçilmiştir. Çalışmada kullanılan veriler basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen işletmelerden anket yoluyla toplanmıştır. Risk analizi, işletmelerde elde edilen gelirin Brüt Tarımsal Gelir ve Toplam Aile Geliri stokastik değerlerinin simülasyonu yoluyla yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre incelenen işletmelerde ortalama işletme büyüklüğü 89.59 dekardır. Tarla arazisinin %95.16’sı kuru tarım arazisi olup tahıl üretimi ile uğraşmaktadır. İşletmelerde bitkisel üretim yanında hayvancılık da yapılmakta olup, işletmeler ortalamasında 2 baş süt ineği, 2.19 baş besi sığırı, 13.03 baş koyun ve 1.45 baş keçi bulunmaktadır. Brüt Tarımsal Gelir 4988$ olup bunun %70.98’i bitkisel üretime %29.02’si ise hayvansal üretime aittir. Toplam Aile Geliri 5565$ olarak bulunmuştur. Kırsal fakirlik riski işletmelerin Brüt Tarımsal Geliri dikkate alındığında %26.66, Toplam Aile Geliri dikkate alındığında ise %17.29 olarak bulunmuştur