The micropropagation of Nephrolepis exaltata - Marjana Camloh; Nada Gogala; Romana Ružič (Acta Biologica Slovenica)
Avtorji opisujejo mikropropagacijo vrste Nephrolepis exaltata. Za primarni eksplantat so uporabili apikalni de! stolona. Proucevali so vpliv 2iP (0.5, 2.5, 5 ali 15µM) v osnovnem mediju - OM (modificiran MS medij) na tvorbo brstov na primarnih eksplantatih. Sveža teža in število brstov je bilo največje na OM z 0.5µM 2iP. Raziskovali so tudi vpliv ražličnih rastnih regulatorjev in razredčitev OM na tvorbo brstov na sekundarnih eksplantatih (ločeni posamezni brsti, nastali na primarnih eksplanta tih). Največje število brstov se je razvilo na 1/2-OM z 0.5µM NAA in 5µM KIN. Zakoreninjanje brstov je potekalo na OM ali razredčenem OM brez hormonov oziroma z dodano IAA (6 ali 12µM). Stevilo brstov, na katerih so se razvile korenine in stevilo korenin je bilo največje na 1/2-OM brez hormonov.