Sağlık Çalışanlarının Örgüt İklimi Algıları ile Yenilikçi Çalışma Davranışı Arasındaki İlişkide Psikolojik Güvenlik Algılarının Aracı Rolü - İsmail Biçer (İşletme Bilimi Dergisi)
Günümüz sağlık sektörü, sürekli değişen dinamikler ve artan hizmet kalitesi beklentileri ile yenilikçi çalışma davranışlarını teşvik eden bir ortam gerektirmektedir. Bu çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarının örgüt iklimi algılarının yenilikçi çalışma davranışı üzerindeki etkisini belirlemek ve söz konusu değişkenler arasındaki ilişkide psikolojik güvenlik algılarının aracı bir rol oynayıp oynamadığını belirlemektir. Araştırma kapsamındaki veriler Denizli’de faaliyet gösteren bir özel sağlık kurumunda görev yapan sağlık çalışanlarına yüz yüze anket yapılarak toplanmıştır. Toplamda 384 sağlık çalışanı araştırmaya katılmıştır. Değişkenler arasındaki nedensellik ilişkileri belirlemek için basit doğrusal regresyon analizi ve psikolojik güvenlik algısının örgüt iklimi ile yenilikçi davranış arasındaki ilişki üzerinde aracı bir rol oynayıp oynamadığını belirlemek için Hayes PROCESS Makro uzantısı kullanılarak aracı etki analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre örgüt ikliminin psikolojik güvenlik üzerinde; örgüt iklimi ve psikolojik güvenliğin de yenilikçi çalışma davranışı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi bulunmaktadır. Ayrıca örgüt iklimi ile yenilikçi çalışma davranışı arasındaki ilişkide psikolojik güvenliğin bu ilişkiyi kısmen aracılık ederek güçlendirdiği ortaya koyulmuştur.