بررسی عوامل تاثیرگذار بر تغییرات ظاهر رنگی الیاف پشم مورد استفاده در فرش دستباف - فاطمه طاهری; راضیه جعفری (مطالعات در دنیای رنگ)
پشم به دلیل داشتن ویژگی‌های منحصر به فرد، یکی از مهم‌ترین و پر مصرف‌ترین الیاف تشکیل دهنده فرش دستباف است. با توجه به گستردگی و تنوع مکانی منابع تهیه پشم، کیفیت و خواص فیزیکی الیاف نظیر طول، ظرافت، استحکام و غیره و همچنین مشخصه‌های ظاهری پشم نظیر رنگ، جلا و غیره به‌شدت متأثر از منطقه جغرافیایی، نژاد گوسفندان، موضع برداشت و سایر عوامل تأثیر‌گذار می‌باشد. بدیهی است میزان اختلاف در رنگ به ظاهر سفید الیاف پشم و بخصوص تنوع مشخصه‌های ته‌رنگ آن بر ظاهر رنگی خامه نهایی بسیار تأثیرگذار بوده و می‌تواند بر روند عملیات تکمیل الیاف خام نظیر شستشو، سفیدگری و رنگرزی تأثیر بسزایی داشته باشد. گزارش حاضر علاوه بر پرداختن به انواع دسته‌بندی‌های مرتبط با ته‌رنگ الیاف به ظاهر سفید پشم خام و تحقیقات انجام شده در خصوص ویژگی‌های ظاهر رنگی الیاف پشم مورد استفاده در تهیه فرش دستباف، به بررسی امکان و لزوم سفیدگری آن‌ها و نیز تأثیر فرآیند سفیدگری بر عملیات رنگرزی نهایی و میزان جذب رنگ خامه فرش دستباف میپردازد.