Hâlidîliğin Kollarından Biri Olarak Haznevîlik ve Ahmed Haznevî - Kutbeddin Akyüz (Tasavvuf İlmi ve Akademik Araştırma Dergisi)
Ahmed Haznevî (ö. 1950) Hâlidîliğin kollarından biri olan Hazneviyye’nin kurucusu ve İslâm dünyasının önde gelen tanınmış şahsiyetlerinden biridir. Çok iyi bir medrese tahsili gördüğü anlaşılan ve Şâh-ı Hazne lakabıyla meşhur Ahmed Haznevî, talebelik yıllarında tasavvufa ilgi duymuş ve bunun üzerine mürşidi Muhammed Ziyâeddîn Nûrşînî’nin (ö. 1924) dergâhına gidip kendisine intisap etmiştir. Seyr u sülûkunu tamamladıktan sonra şeyhi tarafından kendisine hilafet verilmiş ve irşâd amacıyla Hazne’ye gönderilmiştir. Hazne, Suriye’nin kuzeyinde bulunan Kamışlı kentine bağlı bir beldedir. Zaman içinde Ahmed Haznevî’nin etki alanının genişlemesiyle birlikte, Nakşbendiyye-i Hâlidiyye tarikatında kendisine nispet edilen bir kol oluşmuştur. Ahmed Haznevî’nin vefatının ardından posta geçen her bir mürşid de kendi imkânları çerçevesinde tarikatın neşri için çalışmış, onların da bu gayreti neticesinde zaman içinde Haznevîliğin adı dünyanın birçok yerinde duyulmaya başlamıştır. Bu makalede, çeşitli kesimlerden yoğun ilgi gördüğü tespit edilen, Nakşbendiyye-i Hâlidiyye’nin muâsır bir kolu olan Haznevîlik ve kurucusu Ahmed Haznevî konu edilecektir.