Pedrolo, llegat en negre i groc - Anna M. Moreno-Bedmar (Ítaca)
L’escriptor Manuel de Pedrolo té una importància cabdal en la literatura de gènere, però sobretot la seva obra ha influït en la novel·la policíaca i la ciència-ficció. En la novel·la negra, l’autor establí les bases per consolidar i dignificar aquest gènere a Catalunya —al capdavant d’una col·lecció pionera a l’alçada d’altres d’europees, «La Cua de Palla»—, en facilita la normalització (es crea un llenguatge que heretaran els escriptors posteriors) i aposta per una novel·la negra pròpia. Tota la seva novel·la negra té un clar component social, realista i versemblant, que retrata l’ambient més gris i empobrit de la postguerra. L’erotisme sovint hi és present, així com les situacions extremes i el dinamisme, emmarcades a la ciutat. Els personatges delinqueixen a causa de la misèria i els esperen sovint finals tràgics amb lliçó moral. Altres obres narratives contenen elements policíacs, o d’altres gèneres, tret que aporta cohesió i globalitat a l'obra de l'autor segarrenc.