Troska o małżeństwo i rodzinę w posłudze duszpasterza policji - Wojsław Czupryński (Studia Warmińskie)
Gwałtowne zmiany zachodzące w wielu dziedzinach życia niosą zazwyczaj poczucie zagubienia i niepewności. Dotyczy to także środowiska rodzin policjantek i policjantów, którzy z uwagi na charakter pracy jeszcze bardziej są narażeni na skutki negatywnych zjawisk społeczno-kulturowych. Duszpasterstwo policji, jeśli chce być skuteczne i wiarygodne, musi uchwycić istotne elementy dokonujących się procesów. W artykule wskazano na kierunki duszpasterstwa policji w służbie rodzin. Za priorytetowe uznano przywrócenie zaufania do Kościoła, cierpliwe towarzyszenie rodzinom policyjnym. Duszpasterstwo policji, jak i duszpasterstwo rodzin policjantów powinno mieć wymiar ewangelizacyjny. Dowartościować należy systematyczną formację, która prowadzi do żywej wiary i osobistej relacji z Bogiem oraz pogłębia więź ze wspólnotą Kościoła. Wobec współczesnych przemian kulturowych i religijnych za ważne uznać należy przepowiadanie kerygmatyczne, wspólnotowy wymiar przekazu wiary oraz kierownictwo duchowe i poradnictwo rodzinne.