TARİHÎ RİVAYETERE GÖRE HZ. HASAN'IN HALİFELİĞİ - Halil İbrahim Hançabay (İslami İlimler Dergisi)
Hz. Peygamber’in vefatından sonra Hulefâ-yi Râşidîn olarak isimlendirilendönem birçok açıdan önem taşımaktadır. Bu dönemde İslâm toplumunun kendi içindeyaşadığı değişimlerin yanında fetihler neticesinde farklı medeniyetlere mensuptopluluklarla karşılaşmalar sonucu ortaya çıkan sorunlara yönelik çözümarayışları müslümanları en fazla meşgul eden meseleler olmuştur. Bu noktada Hz.Osman’ın şehit edilmesiyle başlayan ve Hz Ali döneminde devam gelen hadiselersonuçları itibariyle her zaman önemini muhafaza etmiştir. Özellikle Cemel veSıffîn savaşlarında temel mesele Hz. Osman’ın katillerinin bulunupcezalandırılması talebiydi, ancak Tahkim olayıyla birlikte bu talep daha farklıbir soruna dönüştü. Bir başka ifadeyle Tahkim olayında mesele Hz. Osman’ınkatillerinin cezalandırılmasını istemekten ziyade hilafeti kimin üstleneceğindedüğümlendi. Nihayet Hz. Ali’nin vefatından sonra Hz. Hasan müslümanlarınhalifesi oldu ve yaklaşık altı ay sonra görevini Muâviye’ye devretti. Böyleceuzun yıllar müslümanlar arasında meydana gelen fitne hadiseleri sona erdi. Hz.Hasan’ın halifeliğini mercek altına almayı hedefleyen bu çalışmada öncelikleHz. Hasan’ın halifelik öncesi hayatı ve halife olması üzerinde duruldu. Dahasonra halifelikten ayrılması ve görevi Muâviye’ye devretmesiyle sonuçlanangelişmeler ele alındı. Son olarak vefat etmeden önce zehirlendiğine dairiddialar değerlendirildi ve şahsiyetiyle ilgili bazı temel hususlara işaretedildi.